30 Haziran 2015 Salı

Şahane Hatalar - HEATHER MC ELHATTON

KitapOkurken, eğlenmek mi istiyorsunuz ? Ağır metinler arasında kaybolmadan, oyun oynarken, yaşamı keşfetmek mi arzunuz ? O halde bu tam da aradığınız kitap. Okumaya dair tüm rutinlerinizi unutun. Bu kitabı okurken ilk sayfadan başlayıp sona doğru gitmek zorunda değilsiniz. İlk sayfadan, en sona geçebilir sonra yeniden geri dönüp orta sayfaları okuyabilirsiniz. Tıpkı hayat gibi, yolculuk sizi nereye götürürse.

Ancak bu kitabı okurken, hayatta yol ayrımlarının ne kadar önemli olduğunu fark edeceksiniz. İyi olacağı düşünülerek verilen kararların, kimi zaman tahmininiz dışında kötü neticelenebileceğini, aksine istemeyerek girdiğiniz bir yolun sonunda ışığa ulaşabileceğinizi görmek; hayat tesadüf mü, kader mi, mantıklı kararların ürünü mü, diye sorgulamanıza neden olacak.  

Sakın yukarıdaki satırlara bakarak, eserin bir kişisel gelişim kitabı olduğu düşünülmesin, zira o tür kitapları okumayı bırakalı uzun yıllar oldu. Sanırım en son okuduğumda lise yıllarımda idim. Ben; hikayesi ile düşündüren kitapları seviyorum, sürekli öğütler veren kitapları değil. Hem, başkalarına akıl verecek kadar, kim çözmüş ki hayatı ?

Kitabın ilk bir kaç sayfasını okuduktan sonra bir yol ayrımına geliyorsunuz. Yazar size soruyor; roman kahramanı nasıl bir karar versin ? Önünüze iki ayrı seçenek sunuluyor. Siz, hikaye karakteri yerine bir tercihte bulunuyorsunuz. Tercihinize göre ilerleyen sayfalardan birine yönlendiriliyorsunuz. Daha sonra yeni yol ayrımları, yeni tercih seçenekleri ile kitap sayfaları arasında bir ileri bir geri gezinirken, verdiğiniz kararlar, karakterinizi bazen bir çıkmaza, bazen güzelliklere, kimi zaman da yine yolun başına getiriveriyor. Kimi zaman merak ediyorsunuz; acaba daha başta diğer yolu tercih etseydim ne olurdu, diye. Hayatta yapamayacağınız bu geri dönüşleri, kitapta yapmak sizi eğlendirirken, yaşam yolunda geri dönüşsüz ilerleyişiniz içten içe sizi korkutuyor.

Hayata kararlarım mı, kaderim mi, tesadüfler mi yön veriyor, diye soruyorsunuz kendi kendinize. Yaşam oyununun aktörleri olarak, hayatı fazla ciddiye almalı mı, hata yapmaktan korkmamalı mı, bilemiyorsunuz. 

Aynı yazara ait  "Şahane Hatalar2" ve başka yazarlar tarafından yazılmış 3., 4. serileri de var kitabın. Ancak daha ilk kitapta verilmek istenen mesajı net bir şekilde alıyorsunuz. Kitabın eğlenceli, oyuncu yönünü de keşfetmişsiniz. Dolayısıyla, benzer tarzları yinelemenin, okuyucuya çok şey kazandıracağını düşünmüyorum. Bu nedenle diğer serileri okumadım. Ancak, bu güzel yaz mevsiminde eğlenmeyi düşünenlere tavsiye edilebilir.    

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder